Erasmus HU

erasmus+

Hangfonalak / Weaving Voices

Erasmus+ / partneri együttműködések a felnőttoktatásért

2022. szeptember – 2024. december

A Hangfonalak egy 28 hónapon át tartó nemzetközi projekt, amelynek általános fókusza az informális felnőtt tanulás/oktatás. Az Erasmus+ támogatásával létrejött projektben hét partnerszervezet működik együtt: egy francia, egy német, egy brit, egy holland, egy svéd és két magyar. (Róluk a részleteket lásd alább.)

A projektünk célja az, hogy a hét partnerszervezet rászoruló, vidéken vagy városban élő felnőtt csoportokkal dolgozzon együtt. A partnerek egymástól tanulva tapasztalatokat cserélnek, miközben helyi igényekre reagálnak és helyi közösségekkel dolgoznak együtt. Célunk, hogy védett, biztonságos alkotótereket hozzunk létre, ahol a közös alkotás folyamata adja a találkozások alapját mind a partnerszervezetek szakemberei, mind a helyi résztvevők között. Ezeken az alkalmakon mindenki egyaránt „tanuló” és „tanító”.

A partnerszervezetek többsége előadóművészetre „szakosodott”, de van olyan is, amely szövéssel és textilművészettel foglalkozik. Ebből az együttműködésből származik a projekt címe: Hangfonalak (Weaving Voices). A közösségben felfedezhető, összecsengő, mégis különféle hangokat fonalakként képzeljük el, amelyek szövetként változatos mintázatokat adnak ki. Érdeklődésünk fókuszában a gyakorlatorientált, közös felfedezőmunka áll. Kiindulópontunk lehet a fonóházak archaikus, szóbeli és kézműves hagyománya. Ebben a közegben bármi, ami valakivel történik, azonnali lenyomatot képez, így hatással lesz másokra és az alakuló munkára.

A projekt folyamatában fontos elem a környezet felfedezése, a természetjárás. Különböző játékokon keresztül olyan viszonyt, dialógust keresünk a környezettel, amely a hétköznapitól eltérő, kiélesedett érzékelésmódhoz vezethet. Svéd partnerünk vezetésével kipróbálhatjuk a tradicionálisan nők által gyakorolt kulning pásztoréneket, amely erőteljes, magas hangjaival ösztönzőleg hat a felszabadult, dallamos hangadásra. Emellett angol kollégánk bevezeti a résztvevőket a Feldenkrais mozgásterápia világába, amely fejleszti a testtudatot, a belső figyelmet, az egészséges testtartást, és nem utolsósorban előkészíti a testet az erőlködésmentes hangadásra.

Mindezek együttesen hozzájárulnak egy vidám hangulatban zajló, igazi közösségi alkotói élményhez.

A projektben együttműködő partnerek:

Centre Artistique International Roy Hart, Malérargues, Franciaország

Colaborative Reichenow e.V., Németország

Leeds Beckett University – Performing Arts, Egyesült Királyság

Sinum Színház, Pécs, Magyarország

Soharóza Közhasznú Egyesület, Budapest, Magyarország

Solsidans Kulturförenig, Unnaryd, Svédország

TuYo Foundation, Amszterdam, Hollandia

 

A közösségi oldalakon:

Facebook Logo - Free Vectors & PSDs to Download

300+ Free Instagram Logo & Instagram Images - Pixabay

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.