BACK-PACK | KONCERTPERFORMANSZ

trafó | 2023. február 11.

Koncertperformansz a Jónás Vera Experimenttel

Súlyosan telepakolt hátizsákkal érkezünk, sok mindent öröklünk: géneket, sorsot, mintát, identitást. Mennyit tudunk tudatosan formálni a hozott dolgokon, hol a mi egyéni felelősségünk, szembe lehet-e nézni a csomag tartalmával, kipakolni és átrendezni azt, hogy akire legközelebb ráadjuk a zsákot, könnyebben viselhesse?

Jónás Verával eredetileg 2020 márciusában mutattuk volna be a Back-Packet, amelynek a premierjét a covid első hulláma telibe találta. Három év várakozás után végül 2023 februárjában ért révbe a projekt a Trafó színpadán. Az előadás egy koncertbe oltott performansz, ahol a kórus és a zenekar egyenrangú felekként éneklik meg a születésünktől hordozott hátizsákunk tartalmát.

A zene és a mozgás is performatív, Joanna Jaworska-Maciaszek játékos koreográfiával megspékelve. A dalokat recitativók kötik össze (játékos, improvizatív és időnként interaktív zenei jelenetek), amiket Jónás Vera írt, majd közösen megformált a csapat. Videóvetítés segíti a nézőket elmélyülni a témában, közös gondolkodásra invitálva a közönséget.

A darab írását hosszas előkészítő munka előzte meg, melynek során a kórustagok Dóri és Vera vezetésével megosztották egymással saját és családjaik történeteit, a magukkal hozott, öröklött és berögzült mintáikat, a csomagokat. Terápiának is beillett a munka, ahogy végül kialakultak a közös nevezők, a Back-Pack váza - amely talán az eddigi legintimebb, leginkább kitárulkozó anyagunk lett.

Az előadásról született írások:

Soharóza × Jónás Vera Experiment: Back-Pack / trailer

Scroll to top