KÓRUSOK ÉJSZAKÁJA

© szabó szonja
18_kej_FFF

flashmob a kálvin téren | 2014. május

 

Hangot a térnek – szól minden idők második Kórusok Éjszakájának (KÉJ) szlogenje.

 

A Halastó Közhasznú Egyesület szárnyai alól kikelt egy éjszakás program sorozat évente egyszer a lehető legtermé-szetesebb időtöltéssé alakítja az éneklést a budapesti Palotanegyedben. Különböző a cappella műfajban mozgó kórusok adnak rövid koncerteket a VIII. kerület bájos eldugott kertjeiben, palotáiban. Az utcán ténfergőket pedig flashmobok sorozata zökkenti ki hétköznapi, éneklésmentes gondolataikból.

 

A 2014-es KÉJ egy nagyszabású flashmobbal kezdődött a Kálvin téri aluljáróban, ahova több kórus is delegált tagokat. A produkcióról készült videó a KÉJ mellett az Ördögkatlan Fesztivál promóciós anyagának is része lett.

 

A jegyekért sorbaálló Soharózások mellett elsuhan a mozgólépcsőről lelépve egy fehér pólós lány, a szintén Soharózás Simon Júlia, aki épp “munka után, estefelé” küzd a szembehuzattal. Hamarosan csatlakozik hozzá a lépcsőről érkező rohamosztag, a 200 forintos pizza utolsó morzsáját épp ajkáról letörlő, szintén Soharózásokból álló munkakerülő csajbanda, a budapesten eltévedt kedves vidéki pár egy jó ízes magyar népdallal (from da Csíkszerda), és az utunkat álló Aulás biztonsági őrök, kiknek finn torokhangja mindenki-nek megálljt parancsol. Ám nem sokáig lehet feltartani az áradatot, a felgyülemlett tömeg továbbhömpölyög és felszörcsög a Kálvin tér felszínére, hiszen mindannyian tudjuk: Forr a világ bús tengere, ó magyar!