ERNŐ RUBIK’S DIPLOMA CONCERT: IDIOT SONGS

franz liszt academy of music | may 2017

Volume changes during physical relocation under Gertrude Stein's poem. An attempt to mimic the sound and dynamics of the pouring rain in Eileen Myles’s free poem.
Ernő Rubik designed his 2017 diploma concert to present extreme examples of sound production, crossing genre boundaries and integrating the physical plane into the equation, utilising the members of Soharóza and their openness to such things. The evening's yarn was held by Vera Jónás with her solos, while the choir's often seemingly random work was led by Dóra Halas and Zsófia Remes from within.

Halas Dóri Rubik Ernőről: "ahol ma tartok a zenei gondolkodásmódomban, annak az egyik alappillére az, hogy 2006 környékén megismerkedtem Ernővel. Ernő lejött egy korai kórusimprós session-re és kifordította az egészet. Olyan hangokat mutatott és kért, amikről nem is tudtam addig, hogy léteznek, hogy a zenében zeneként működhetnek. Megmutatta azt, hogy a zene ezerszer több holmi esztétikumnál; egymás meglepetéséről szól, a váratlanról, az elfogadásról, hogy tényleg, de tényleg ne ítélkezzünk semmilyen hang vagy mozdulat fölött."Ernő a zenéről: "...valódi jelenlétet előhozni. Ezért kell, hogy legyen improvizáció, ne puszta reprodukció legyen a zene. Hogy legyen tér előhozni a pillanatban rejlő lehetőségeket, a helyzet, a szituáció által megidézett "szellemeket". Fontosak azok a pillanatok, amikor látszólag nem mozdul, nem történik semmi, de kézzel fogható a figyelem, és tisztán érezhető a jelenlét, ami beszippantja a nézőt."Ernő a Soharózáról: "A diplomadarabomra a Soharóza a legalkalmasabb, van vér a pucájukban."Holnap a Zeneakadémian adjuk elő Ernő Zoltán Rubik diplomakoncertjét Vera Jonas Music társaságában. Erős a cucc!

Közzétette: Soharóza – 2017. május 11., csütörtök
Scroll to top