Soharóza? Mi az?

Mi az a Soharóza?

Előző életünkben kórusnak hívtuk volna magunkat. Talán énekegyüttesnek. Emberek halmaza, akik szájukat tátván hangot adnak ki torkukon, testüregeiket rezegtetve. Tényleg valami ilyesmit próbálunk csinálni. A kérdés itt viszont inkább az, hogy MI jön ki a szánkon. És hogy mielőtt a hangszálainkhoz jutott volna az a VALAMI, milyen erjedési folyamatokon ment keresztül a testünkben. Mert ez a gondosan érlelt valami… ez a mi zenénk.

Egyszerű. A zene egy elvont sütőforma, amibe az alapanyagot öntheted. Absztrakt és ezért végtelen: minden zene rólad szól. A közösségi zene – a közös éneklés – pedig erős. Már önmagában egy működő társadalom. Akkor mi mindenre képes egy olyan társadalom, aki a szabályokat betartva együtt keresi a szelepet és tágítja önnön határait? Még nem tudjuk. De kutatjuk.

A Soharóza 2008 októberében jött létre Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság rendezőjének felkérésére. Vezetője Halas Dóra, Zeneakadémián doktoráló karnagy. Önálló előadásainkon az emberi hang, a nyelv, ősi zenék, komponált zeneművek felhasználásával kísérletezünk és improvizálunk, új formákat és hangokat keresve, továbbá színházi előadásokban, művészeti fesztiválokon vállalunk szerepet. Egy 9 hónapos baba után neveztük el magunkat, aki jelen volt indulásunk egyik legmeghatározóbb előadásán: egy Frankel Leó úti bérház lakóközösség-akcióján. Soha Róza itt lakik és növekszik.

2 hozzászólás “Soharóza? Mi az?” bejegyzésre

  1. [...] való átváltozása. Nagyon helyes, nagyon ügyes a tánc- és énekkar, valamint a zenekar is: a Soharóza tagjain alapuló Kar, Halas Dóra résztvevő vezetésével és az Óbudai Danubia kamarazenekara, [...]

  2. Kedves Soharóza!

    Mikor lesz a legközelebbi nyilvános koncertetek?

    Nagyon kívncsi vagyok rátok!

    komoj
    / KOvács-MOlnár JUdit/

Itt lehet hozzászólni !