AZ OE-DAL TÖRTÉNETE

 

 

 

 

 

Sorsszerű események láncolata

 

 

 

 

 

írta Spilák Zsuzsa, a Soharóza tagja

Az egész szeptemberben kezdődött, amikor szülinapomra koncertet kaptam ajándékba drága sógornőmtől.

Vagy akkor, amikor pár éve meghallottam Georgi Macbeth monológját a Zeneakadémián és csontig hatolt a zsenialitás?

Dehogy! Az egész akkor kezdődött, amikor…

A két szálon futó konkrét cselekmények ilyeténképpen történtek:

1. szál
Halas Dóra meghívja bátyját és sógornőjét egy Zap Mama koncertre. A koncert után a büfében Dóra egy fél mondattal utal arra, hogy egy új kórus indítását tervezi, színházi alkotótársakkal. Spilák Zsuzsa izgalmasnak találja a tervet, de csak mint sógornőjét szívből szerető rokon.
Másnap Spilák Zsuzsa az interneten Zap Mama infók után kutat, és rátalál egy felvételre, mely rendkívüli módon leköti figyelmét. Az elkövetkező hetekben is élénken élnek benne a zenei hatások.

2. szál

Sztojanov Georgi és Spilák Zsuzsa közös projekten dolgoznak. Megbeszélést tartanak egy kortárs zenei koncerttel egybekötött fotóvetítésről. Később Georgi levélben kér elnézést, hogy annyira elfoglalt, és megemlíti, hogy többek között azért, mert részt vesz Halas Dóra most formálódó új kórusában. Spilák Zsuzsa hirtelen visszaemlékszik a Zap Mama koncert utáni elejtett megjegyzésre, és azonnal levelet ír sógornőjének, hogy szeretne csatlakozni a kórushoz. Ez volt az a varázslatos pillanat, melyben a két külön szálon futó eseménysor egy szemvillanás alatt egyesült.

A kórus első találkozásakor Dóri felvillantotta egy izgalmas, kísérletező, formabontó zenei játék lehetőségét. Hazamentem és annyira összecsengett minden. De hiszen ez olyan, mintha visszaásnánk az agyontaposott földkéreg alatti gyökérkezdeményekig! Mintha a testünket újra felfedezve, rejtett zugainkból kilihegnénk, kiüvöltenénk a ritmust, a hangot, a csendet. De hiszen ez olyan, mint amit Zap Mamáék meséltek!

Másnap átküldtem Dórinak azt a bizonyos felvételt, melynek 31. percében elhangzik egy afrikai dal.

http://uk.youtube.com/watch?v=CoZDAuLc3JQ

Ez az OE dal (Soharóza értelmezésben) keletkezésének hiteles története.
Hálás köszönet Zap Mamának és a sorsnak.

Címkék: , ,

Itt lehet hozzászólni !